Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهسا مژدهی: لبنان درگیر بحرانی دیپلماتیک با عربستان شده که پایان آن مشخص نیست. هفته گذشته الجزیره مصاحبه وزیر اطلاع رسانی دولت میقاتی را منتشر کرد که در آن، این چهره شاخص جهان عرب از سیاست عربستان در یمن انتقاد کرده و به دفاع از مردم این کشور پرداخته بود. این فیلم پیش از آنکه قرداحی وارد بازی های سیاسی در لبنان شود، تعلق داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این وجود سعودی ها را به قدری عصبانی کرد که هم سفیر لبنان را احراج کردند و هم سفیر خود را از تهران فراخواندند. 

در خبرآنلاین با احمد دستمالچیان، سفر سابق کشورمان در بیروت به گفتگو نشسته ایم:

مشکلی که بین لبنان و عربستان پیش آمده پیشبینی می شود که بهانه ای است برای عربستان تا بیروت را تحت فشار قرار دهد. با هدف اینکه دولت جدید در لبنان زیر یوغ سعودی ها باشد. چنین فرضیه ای تا چه اندازه صحیح است؟

قبل از اینکه این سوال جواب داشته باشد من مقدمه ای عرض می کنم. از بعد از اینکه جنگ های نیابتی در منطقه شکست خورد که منظورشان افتادن منطقه به دست تکفیری ها بود، امدند و طرح جدیدی را به اجرا گذاشتند که در این کشورهای همسایه ثبات و امنیت نباید مستقر شود. لذا آن تظاهراتی که مردم برای درخواست های مشروع خود در عراق و لبنان ایجاد شد، به انحراف کشیده و هم دولت عادل عبدالمهدی مجبور به استعفا شد و هم دولتی که با رای مجلس لبنان ایجاد شده بود از هم پاشید. به این قضایا باید از آنجا نگاه کنیم.

سه اصل در طرح جدید باید باشد. دولت مرکزی مقتدر نباید وجود داشته باشد. ثبات نباید باشد و به جای آن درگیری و آشوب وجود داشته باشد. این الگو در عراق و لبنان دنبال می شود. اصل قضیه این است که در لبنان می خواهند فشار به مردم بیاورند برای شکست مردم در همراهی با مقاومت.

به این خاطرکه مقاومت کنترل کننده همه طرح های این هاست. به همین خاطر با فشار بر مردم به آنها فشارمی آورند. مساله سوخت در لبنان هم به همین قضایا مرتبط است که مستقیما مردم را هدف قرار می دهد.

بهانه سعودی ها برای حمله دیپلماتیک به لبنان، حرف های قرداحی چهره شناخته شده در جهان عرب است. اما به نظر می رسد اهداف ریاض پیچیده تر از برکناری قرداحی از سمت جدیدش دردولت میقاتی است. سعودی ها به دنبال چه هستند؟

عربستان با طرح سخنرانی به حق قرداحی بهانه پیدا کرد. وزیر خارجه سعودی هم اعتراف کرد که این بهانه بود چرا که عربستان سیطره حزب الله را نمی پذیرد. قطع کمک ها به بیروت هم همین هدف را دنبال می کند که می خواهد لبنان اولا قدرت نداشته باشد و در ثانی ثبات مستقر نباشد و مردم در برابر مشکلات متعدد قرار بگیرند تا اراده شان شکسته شود.

هر وقت که فشار از ناحیه خارجی به یک کشوری و مردمی در داخل کشور خودشان وارد بیاید، مردم خود به خود شروع به عکس العمل هایی برای کنترل بحران ها می کنند. این اتفاق در لبنان هم افتاده و خواهد افتاد. در این کشور مقاومت و مردم عادی در یک راستا هستند و این گروه از دل مردم آمده اند.

به هر حال لبنان کشوری است که در بحران های پیچیده ای به سر می برد. در شرایطی که سعودی ها بخواهند مشکلاتی برای بیروت ایجاد کنند، شرایط در بیروت چطور خواهد بود؟

عربستان و کشورهای عربی می خواهند دولت میقاتی را وارد بحران سیاسی و اقتصادی کند که یا او تسلیم شود که در این صورت اینده سیاسی روشنی نخواهد داشت و در پارلمان به مشکل می خورد یا در صورتی که مقاومت کند، مردم تحت فشار قرار بگیرند. اما تاریخ نشان داده مقاومت مردم لبنان توطئه ها را خنثی می کند.

اگر قرار باشد لبنان امنیت نداشته باشد، خیلی از مناطق امنیت خود را از دست می دهند. آنچه در لبنان اتفاق می افتد در منطقه تاثیر دارد. مساله امنیت این کشور مساله ای نیست که بشود با آن بازی کرد. سیاستمداران اروپایی این ماجرا را تجربه کرده و می دانند.

در شرایط فعلی لبنان نیازمند سرمایه گذاری کشورهای دیگر است. گفته می شود که حتی ممکن است نوزده سال طول بکشد تا بیروت به شرایط پیش از ۲۰۱۹ باز گردد. در چنین شرایطی سعودی ها به دنبال قطع کمک های مالی به بیروت خواهند بود؟

لبنان در سال های اخیر شرایط بسیار بدتری از این را هم تجربه کرده است. در زمان جنگ داخلی و یا زمانی که رژیم صهیونیستی لبنان را اشغال کرد شرایط بسیار سخت بود. اما مردم مقاومت کردند. این وضعیت فعلی در مقابل آن ها چیز زیادی نیست. فشار های عربستان حتما بر روی زندگی مردم این کشور تاثیر منفی خواهد گذاشت. اما محبوبیت و آبرویی که بین مردم این کشور و اهل سنت آن داشته را از دست خواهد داد و نتیجه اش شکست است. چرا که هیچ فشاری نمی تواند مردم را از هدف خودشان دور کند. اراده مردم لبنان شکننده نیست و آنها در مقابل اسراییل ایستادند و شکستش دادند و از کشورشان این رژیم را بیرون کردند. هیچ کشور عربی نتوانسته بود چنین کاری کند.

عربستان در این اقدام جدید مثل همان شکستی که در سوریه خورد را تکرار خواهد کرد. وقتی بحران در سوریه شروع شد، عربستان سعودی سفرای خود را ساخت و اما با ایستادگی مردم سوریه آنها سرافکنده به فکر بازگشت به دمشق هستند و باب مذاکرات با اسد را گشوده اند. در لبنان هم همینطور است.

بن سلمان هر اقدامی در چند سال اخیر در منطقه داشته با شکست مواجه شده است. طرح جنگ های نیابتی و تجهیز تکفیری ها، تجزیه عراق و سوریه، در محاصره قطر و به ویژه در یمن که متوهمانه می خواست دو هفته ای مساله را حل کند،‌ شکست خورده است. دلیلش هم آن است که او فکر می کند با پول می تواند امنیت را به دست بیاورد یا کشورهای منطقه رادچار آشوب کند. این سیاست متوهمانه که آبرویی برای سعودی ها نگذاشته و بسیاری از شاهزاده ها در داخل کشور هم مخالف آن هستند، در لبنان هم شکست می خورد.
 

این مطالب را هم بخوانید:
لبنان در دام بحران‌سازی‌های منطقه‌ای
وزیرخارجه لبنان: عذرخواهی ضروری نیست؛ دولت اشتباهی نکرده است
تنش بین عربستان و لبنان بالا گرفت/ ریاض به سفیر لبنان برای خروج مهلت داد

311312/23

کد خبر 1569689

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: عربستان لبنان امارات متحده عربی محمد بن سلمان نجیب میقاتی کویت بحرین لبنان هم سعودی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۸۱۸۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!

شرکت بوئینگ تایید کرده که قصد دارد با فروش جنگنده‌های «اف-۱۵ ای. ایکس ۲» به عربستان سعودی، درآمد‌های خود از این نسل جنگنده را افزایش دهد.

به گزارش ایسنا، عربستان سال‌هاست از جنگنده‌های «اف-۱۵ ایگل» استفاده می‌کند و در گذشته نیز نسخه‌های پیشرفته‌ای از این جنگنده را خریداری کرده است. با این حال، بوئینگ در حالی به دنبال فروش این جنگنده‌های اف-۱۵ به عربستان است که رقبای اروپایی بوئینگ هم سعی دارند به ریاض جنگنده بفروشند، از جمله جنگنده‌های «داسو رافال» و «یوروفایتر تایفون».

در همین حال بوئینگ اخیرا جنگنده‌های «اف-۱۵ ای. ایکس» را به لهستان پیشنهاد کرده و رژیم صهیونیستی هم خواستار دریافت نسخه سفارشی خود شده است.

وزارت خارجه آمریکا همچنین با فروش این جنگنده‌ها به اندونزی هم موافقت کرده است.

هم‌زمان منابع عبری گزارش کرده‌اند عربستان سعودی نگران دو قابلیت اصلی در هواپیما‌های اف-۱۵ کنونی خود است و این دو نکته قابلیت حمل سلاح و کار مداوم برای مدت طولانی است که این دو مورد در نسخه جدید اف ۱۵ ارتقا یافته است.

نیروی هوایی عربستان در حال حاضر دارای ۸۴ جنگنده F-۱۵ SA و همچنین ۶۸ جنگنده F-۱۵ s است.

آمریکا از چند ماه گذشته درصدد پیش بردن یک توافق امنیتی با عربستان سعودی است تا از طریق آن به عادی سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو دست یابد.

دولت بایدن پیش از ۷ اکتبر به سمت توافقی برای عربستان سعودی برای سازش با تل‌آویو پیش می‌رفت که منجر به موافقت واشنگتن با یک پیمان دفاعی با ریاض و حمایت از برنامه هسته‌ای غیرنظامی آن در ازای امتیاز دادن رژیم صهیونیستی به فلسطینی‌ها می‌شد.

با این حال عملیات فلسطینی طوفان الاقصی و حمله تلافی‌جویانه صهیونیست‌ها به غزه این روند را تغییر داد، اما ایالات متحده و عربستان سعودی به بحث در مورد توافق احتمالی به‌عنوان بخشی از برنامه‌های گسترده‌تر پس از جنگ ادامه دادند.

اما عربستان سعودی به صراحت اعلام کرده است که پس از هفتم اکتبر، رژیم صهیونیستی را ملزم به دادن امتیازات مهم‌تری به فلسطینی‌ها می‌کند و تاکید دارد که باید شاهد «گام‌های برگشت‌ناپذیر» به سوی تشکیل کشور فلسطین باشد.

دیگر خبرها

  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آبشناس: آمریکا به دنبال آشوب در کشورهای حوزه نفوذ روسیه است
  • طرح توهمی نتانیاهو برای غزه بعد از قتل عام فلسطینی‌ها
  • نگرانی از سرایت اعتراضات دانشجویی ضدصهیونیستی به جهان عرب
  • دیدار امیرعبداللهیان با وزرای خارجه مصر و عربستان
  • نگرانی از اعتراضات ضدصهیونیستی در عربستان،‌ مصر و اردن
  • نقشه نتانیاهو برای غزه پس از جنگ فاش شد/ نیویورک تایمز: طرح نخست وزیر اسرائیل به احتمال زیاد از سوی کشورهای عربی رد خواهد شد
  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • نیویورک‌تایمز: نتانیاهو در حال بررسی اداره غزه توسط ائتلاف عربی-اسرائیلی است
  • عربستانی‌ها آماده می‌شوند: آتش‌بازی در تابستان